Documentals no visibles degut al tancament de Megaupload

divendres, 18 de febrer del 2011

Resum (V)

Resum de les set entrades anteriors conceptuals:

  • Història de la mecànica quàntica (I): Quan tothom creia que la física teòrica havia mort culminant amb la relativitat general, un nou moviment subatòmic estava apunt de començar. Basant-se en uns quants principis físics, la mecànica quàntica es pot considerar la teoria antagonista a la relativitat d’Einstein.
  • Efecte fotoelèctric: Albert Einstein utilitzà els paquets d’energia introduïts per Planck, per a desenvolupar la teoria fotoelèctrica, aquella que posaria final a l’anecdòtic fet de que incidències de llum sobre metalls creava corrents elèctrics.
  • Teoria del caos: Petits canvis en el passat alteraran dràsticament un futur llunyà. La teoria del caos, basant-se en el principi comentat, és pionera en prediccions meteorològiques i ha sigut d’inspiració per a moltes novel·les i pel·lícules de ficció.
  • Dualitat ona-partícula (I): La llum es comporta com a ona i com a partícula a la vegada. Això és el que demostrà l’experiment de Thomas Young i les seves posteriors versions, tot observant com, fent passar la llum tan sols per una escletxa, sobre una placa fotosensible s’hi crea un patró d’interferències.
  • Dualitat ona-partícula (II): De Broglie, un jove aristòcrata francès, va proposar a principis del segle passat que no tan sols la llum presentava la dualitat ona-partícula, sinó que la matèria també ho feia. De fet, posteriors experiments basats en la doble obertura, van constatar el que el príncep francès suposava.
  • Dimensions que no percebem (I): En el segle passat, un matemàtic desconegut va hipotetitzar sobre l’existència de més dimensions ocultes a les tres espacials que percebem amb els nostres sentits, més la última afegida per l’Einstein, la quarta, el temps.
  • Dimensions que no percebem (II) :De fet, la màxima actual teoria del tot, la teoria de cordes, precisa la presencia d’un gran nombre de dimensions, per a que d’aquesta manera s’hi puguin donar totes les vibracions i ondulacions necessàries per a crear la matèria del nostre univers.

0 comentaris:

Publica un comentari