Documentals no visibles degut al tancament de Megaupload

divendres, 3 de desembre del 2010

Resum (III)

Resum de els set entrades anteriors conceptuals:

  • Velocitat de propagació de la llum: Abans d’una sèrie d’experiments dels quals en destaca el realitzat per Fizeau, la comunitat científica creia que la llum es movia a velocitats infinites. No obstant, es demostrà el contrari tot observant quan trigava (si és que així era) la llum al recórrer una distància quilomètrica i tornar.
  • La paradoxa d’Olbers: El model d’un univers d’espai infinit va quedar en dubte gràcies a la teoria realitzada per Heinrich Olbers, on es suposà que si l’univers fos de mides infinites, aquest estaria tot ple d’estrelles que il·luminarien la negra nit com si del dia es tractés.
  • Camp de Higgs: Quina podria ser la raó per la qual la matèria presenta massa? Aquesta és la resposta que ens ofereix la teoria del camp de Higgs, on el nostre univers està totalment impregnat per un camp espès que, depenent de la resistència que suposa a les partícules travessar-lo, els hi atorga la seva massa.
  • Equilibri mecànic: Diversos sistemes físics es troben en equilibri mecànic entre sí, si aquests presenten la mateixa pressió en el interior.
  • Interpretació de Copenhage: És la interpretació quàntica que diu que la realitat física és creada per l’observador, i que abans de que qualsevol objecte microscòpic no sigui observat, no és més que una funció d’ona de probabilitat (veure també: gat de Schrödinger).
  • Teoria del tot (III): Dins dels partidaris de la teoria de cordes trobem els que segueixen la filosofia reduccionista, aquella que argumenta que, quan coneguem tot sobre els components de la matèria comprendrem el perquè de tot, el que podria suposar el final de la física teòrica.
  • Paradoxa de la informació : Què passa amb la informació de la matèria absorbida per un forat negre quan aquest desapareix? Hawking argumentà sobre els anys 70 que aquesta desapareixia, vulnerant d’aquesta manera un dels majors principis físics, tot i que finalment va corregir el dit 3 dècades anteriors afirmant que la informació realment no desapareix doncs sempre es manté en aquells universos paral•lels en els quals no hi havia determinat forat negre.

0 comentaris:

Publica un comentari