Documentals no visibles degut al tancament de Megaupload

divendres, 24 de setembre del 2010

En aquest apartat del blog, del qual anirem fent més publicacions, us presentem una sèrie d’enigmes ( que tenen relació amb conceptes anteriors que hem tractat en aquest blog ) perquè exercitis la ment.

Imagina’t que has sigut raptat per una organització clandestina i que no et deixaran marxar fins que no resolguis correctament alguns problemes. I el primer diu així:

Els teus segrestadors et preparen en una taula dos cubs d’or, idèntics en massa i en volum, i al costat una balança de super sensibilitat ( capaç de mesurar les microbillonèsimes de kilogram ). El repte que et proposen és el següent: Has d’aconseguir que, partint de dos cubs idèntics en massa i volum, un dels dos pesi més que l’altre.
Dit així et sembla molt senzill, no obstant, ells et posen una única norma: no pots rebaixar cap dels cubs d’or, és a dir, no val llimar-lo o trencar-lo ( o d’alguna altre manera ) per alleugerar pes.
Amb tots els conceptes apresos, com t’ho faries??
PISTA: Utilitzant els conceptes de Newton no obtindràs ninguna solució, mentre que amb les idees d’Einstein arribaràs allà on ells t’hi volen fer arribar.

Pensa la resposta, sinó;




Resposta: Per segona vegada consecutiva Newton no hauria resolt el conflicte argumentant tossudament, una altre vegada, que dues caixes idèntiques es tradueix a masses idèntiques ( bla,bla,bla,bla... ), i, no se n’hauria pogut deslliurar mai dels segrestadors ja que segons ell aquest seria un problema sense solució.

Però les idees d’Einstein recorrien en la teva ajuda argumentant que; si en una de les joguines tu comprimissis el motllo, ensorrant el pallasso contra la tapa tancada, mentre que l’altre joguina la deixessis totalment oberta, podries resoldre el problema. Però per què?? És molt senzill:
Un motllo comprimit té més energia que no pas un que està totalment en repòs, i per tant, els àtoms del motllo comprimit ferien més pressió sobre el cul de la caixa, que a la vegada es deformaria mínimament, fent que el pes d’aquesta joguina augmentés.

Qüestions abstretes del llibre El tejido del cosmos del físic Brian Greene.

0 comentaris:

Publica un comentari