Documentals no visibles degut al tancament de Megaupload

dissabte, 18 de setembre del 2010

En aquest apartat del blog, del qual anirem fent més publicacions, us presentem una sèrie d’enigmes ( que tenen relació amb conceptes anteriors que hem tractat en aquest blog ) perquè exercitis la ment.

Imagina’t que has sigut raptat per una organització clandestina i que no et deixaran marxar fins que no resolguis correctament alguns problemes. I el primer diu així:

Els teus segrestadors et preparen en una taula dos cubs d’or, idèntics en massa i en volum, i al costat una balança de super sensibilitat ( capaç de mesurar les microbillonèsimes de kilogram ). El repte que et proposen és el següent: Has d’aconseguir que, partint de dos cubs idèntics en massa i volum, un dels dos pesi més que l’altre.
Dit així et sembla molt senzill, no obstant, ells et posen una única norma: no pots rebaixar cap dels cubs d’or, és a dir, no val llimar-lo o trencar-lo ( o d’alguna altre manera ) per alleugerar pes.
Amb tots els conceptes apresos, com t’ho faries??
PISTA: Utilitzant els conceptes de Newton no obtindràs ninguna solució, mentre que amb les idees d’Einstein arribaràs allà on ells t’hi volen fer arribar.

Pensa la resposta, sinó;




RESPOSTA: Com ja hem dit en la pista, si aquest experiment li fessin a Sir Isaac Newton arribaria a la conclusió de que no hi ha ninguna manera possible i que, per tant, et quedaries segrestat per tota la teva vida. Això és deu a que segons les lleis de Newton, quantitats d’or idèntiques es tradueixen a masses idèntiques, i donat que cada cub descansarà en la mateixa balança fixa, l’atracció gravitatòria de la terra sobre ells serà idèntica.
Però, mitjançant coneixements sobre la teoria de la relativitat general d’Einstein, sabries que l’atracció gravitatòria entre dos objectes no tan sols depèn de les seves masses ( el resultat de la suma de les masses de tots els seus àtoms ) sinó també de l’energia dels objectes ( l’energia cinètica que hagin pogut adquirir els àtoms, com es tradueix molt bé en l’equació E=mc2 ).
Per tant, l’única sortida que ens permetria resoldre aquest problema seria afegint energia a un dels dos cubs, com ja podria ser calentant-los.
Si nosaltres escalfem un cub i deixem refredat un altre, el cub escalfat tindrà un massiu moviment d’àtoms ( això s’aprèn en física i química de 1r d’ESO ) que faran pressió i força contra totes les parets del cub, i per tant, també sofrirà aquest fet el cul del cub que es concaurà ( agafar forma còncava ) i farà una mica més de pressió ( tan minúscula que fins i tot ho pot detectar la nostra balança super sensible ) sobre la superfície de la balança fet que permetrà un augment de la seva massa.

Si havies resolt aquest problema abans de veure la resposta ets un CRACK! Però sinó, no passa res, ja que el mateix Sir Isaac Newton tampoc ho hauria fet.

0 comentaris:

Publica un comentari