Documentals no visibles degut al tancament de Megaupload

dijous, 30 de setembre del 2010

En el model de Friedmann de l’univers, la quarta dimensió, el temps, igual que com l’espai, té extensió finita: és com una línea amb dos extrems, un anomenat principi i un anomenat final. De manera que, com hem vist en la teoria del Big Bang, el temps va tenir un principi i , com a conseqüència, tindrà un final.

Aquest model de Friedmann dóna un clar suport a la teoria del Big Bang, i és que no tan sols prediu que va existir-hi un moment de creació, sinó que també contradiu a les persones que creuen que l’univers sempre ha existit i que ho farà per sempre.

De la manera que recolza una teoria de la creació, ho hauria de recolzar també una teoria de destrucció?? És a dir, un final?

Friedmann va suposar tres finals alternatius per l’univers, tot i que en realitat de final només ho era un: el conegut Big Crunch.

El Big Crunch:

El Big Crunch vindria a ser el Big Bang de la destrucció. Bàsicament és la idea d’un Big Bang només que al revés.
Per fer-te una idea de l’escena del Big Crunch hauries de reproduir primer la del Big Bang i llavors, com es pot fer en les cintes de cinema, passar-la al revés, posat que la teoria del gran cruixit o la gran crisis traducció literal al català) suposa que en un moment donat, l’univers, de la mateixa manera que s’expandeix, es contraurà.

Com i quan pot ser possible??

El Big Crunch mai podrà succeir si no es dóna una circumstància; que la massa total de l’univers freni l’expansió.
Hi ha una massa crítica (un valor mínim) que si es supera frenarà l’expansió de l’univers.
Si durant un llarg període de temps ( milers de milions d’anys ) comencessin a aparèixer nous planetes i noves estrelles, el valor de galàxies s’incrementaria, la distància entre galàxies cada cop seria més petita i ja no es separarien mai més, sinó que començarien a aproximar-se unes amb altres.

Si això mai passés (en teoria es creu que passaria d’aquí uns 10.000 milions d’any) la densitat de l’univers augmentaria, i la força gravitatòria a gran escala seria superior que la força que fa augmentar l’univers, i aquest es frenaria i començaria a contraure’s fins a tornar a ser reduït en un punt molt petit.



I després què??

El que succeeix després d’un possible Big Crunch no està gaire clar. Tornarà a explotar i començarà un nou univers?? Es quedarà l’univers així per sempre??

El que evidentment és clar és que cap forma de vida coneguda hi podria existir, doncs l’univers tornaria als seus orígens sent un punt microscòpic més petit que un nucli atòmic.

1 comentaris:

Luis Manteiga Pousa ha dit...

Dise que os grandes conceptos relixiosos son inaprensibles pero estos, para min, non o son menos.

Publica un comentari