Documentals no visibles degut al tancament de Megaupload

divendres, 15 d’octubre del 2010

El terme calor l’utilitzem molt sovint en la nostra llengua per expressar una situació en la qual es dóna que la temperatura és molt alta i on el nostre cos sofreix canvis com; suar, no poder dormir; mals de cap, etc. Però ens equivoquem!, ja que la calor no es pot utilitzar com un subjecte (com fem constantment), doncs es tracta d’una mode de transmissió. És per això que titulem el següent apartat com:


CALOR, LA PARAULA UTILITZADA INCORRECTAMENT:


En un llibre de Física i química que utilitzava el curs passat de l’ESO hi apareixia una il·lustració un tant peculiar on un noi li comentava a una noia que; “feia molta calor”, i la seva companya li contestava dient que ; - deus voler dir que la temperatura és molt alta.
Aquesta conversa que es donava en el dibuix fou incompresa tan per mi com per tots els companys de classe, inclús fins i tot difícil de justificar per la nostra professora. A simple vista em va semblar que la companya simplement intentava fer més tècnica l’afirmació del noi, però una vegada vaig profunditzar en el tema, vaig comprendre que la noia corregia la frase del seu company donat que la calor no es pot utilitzar com a paraula de la manera que estem acostumats a fer-ho.


Per tant, si estem a la platja i un amic nostre ens diu que fa molta calor, malament! Ja que senzillament la "calor" no és un subjecte que nosaltres el pugem utilitzar per denominar les condicions d’una situació, com les que hem esmentat anteriorment, sinó que, filant prim, i des d’un punt de vista termodinàmic, la calor és un mode de transferència d’energia.


Posem un exemple:


Per aconseguir que l’aigua es trobi en estat d’ebullició serà necessari escalfar el líquid per a que aquest arribi a temperatures superiors als 100ºc. I com ho fem? Mitjançant un sistema que provoqui un canvi de temperatura de l’aigua (com per exemple un fogó). L’energia que va des del sistema fins a l’aigua i dóna empenta a les molècules del líquid és transferida en un procés el qual anomenem calor.





Aquesta il·lustració ens mostra clarament l’explicació de la calor en quan nosaltres escalfem aigua per fer-la bullir. Les partícules amb energia del foc xoquen i donen empenta a les de l’aigua fent que aquestes cobrin l’energia necessària per escapar l’una de l’altre i descompondre la seva formació molecular que posteriorment esdevindrà el vapor d’aigua.


La calor té molt a veure amb l’entropia:


En articles anteriors vam definir l’entropia com l’estat d’ordre de la matèria. I que aquesta, sempre tendia ha augmentar. Existeix alguna relació entre la calor i la entropia? Doncs sí.


Una de les qüestions que presenta la suposició de l’existència d’una llei que defineixi que l’ordre de la matèria tendeix a augmentar és; la raó per la qual veiem glaçons descompondre’s i no pas que una vegada s’han desfet es tornin a formar (com passar la pel·lícula al revés). Doncs bé, aquest fet es dóna de manera similar quan nosaltres volem refredar una beguda afegint-li un glaçó. Per què es desfà el glaçó i no pas es congela la beguda? Doncs per què la calor va dels cossos calents als freds, però no al revés. I com està estretament relacionat amb l’afirmació de que; l’entropia tendeix a un màxim, aquest màxim tan sols s’aconsegueix amb l’expansió de la calor per totes les parts de la manera més uniforme possible. És per això que al posar un glaço de gel en una beguda la calor flueix del líquid al glaço fent que aquest li augmenti la temperatura, es desfasi, i acabi refredant el refresc.
Una vegada assomit el significat de la paraula calor ens podem preguntar:
Quan un dia ha presentat altes temperatures no podem dir que ha sigut un dia calorós? Doncs no, més aviat hauríem de dir que la temperatura global del dia ha sigut alta.
És més, tampoc podem dir; escalfem la sopa, ja que seria més apropiat dir; anem a aconseguir una diferència de temperatura en la sopa. Però bé, què hi farem? La vida és curta i sembla ser que a vegades no cal complicar-se.


I per acabar, un apunt. A nivell social podem comprendre el verdader significat de la paraula calor tan sols cercant-la en un diccionari, ja que aquest ens dirà que la calor és: Forma d’energia de la qual la temperatura presenta les seves propietats (no és exactament la correcte definició però s’hi acosta).

0 comentaris:

Publica un comentari